Unikatowa sekcja zwłok
26 sierpnia 2013, 18:12Przed tygodniem (19 sierpnia) nad ranem na plaży Stinson w Kalifornii utknął młody finwal. Chwilę po 7 wolontariusz powiadomił Centrum Ssaków Morskich o strandingu. Niestety, naukowcy przybyli na miejsce zdarzenia niedługo po tym, jak zwierzę przestało oddychać. By jego śmierć nie poszła na marne, zespół, w którego skład weszli również specjaliści z Kalifornijskiej Akademii Nauk, postanowił przeprowadzić sekcję zwłok nieszczęśnika.
![](/media/lib/97/n-voyager-98258506982f4f69b83cdb7cccd64777.jpg)
Pulsary pozwolą na precyzyjną nawigację w kosmosie
26 sierpnia 2013, 12:08Naukowcy z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) napisali oprogramowanie, które może doprowadzić pojazd kosmiczny do Alpha Centauri, udowodnić, że planeta Nibiru nie istnieje oraz, że Ziemia krąży wokół Słońca.
![](/media/lib/144/n-obietnica-260108cfdaea2a7e41a195a36e5c3639.jpg)
Skandal w Japonii
23 sierpnia 2013, 17:50W Japonii wybuchł skandal, który kładzie się cieniem na cały krajowy system badań klinicznych. W skandal zamieszanych jest kilka uczelni wyższych i koncern Novartis. Firma zaprzecza, by dopuściła się nieprawidłowości
Czternastowieczny pierścień truciciela z Bułgarii
23 sierpnia 2013, 17:02Archeolodzy prowadzący wykopaliska w średniowiecznej twierdzy z Przylądku Kaliakra odkryli dobrze zachowany pierścień truciciela. Jak ujawnia Boni Petunova, dyrektor Narodowego Instytutu i Muzeum Archeologii w Sofii, to pierwsze takie znalezisko nie tylko w tym rejonie, ale i w całej Bułgarii.
![](/media/lib/171/n-noemie-baktrian-b84fd416e1550d96b8450f5ead979344.jpg)
Doroczne mierzenie rozpoczęte!
23 sierpnia 2013, 13:07W londyńskim ogrodzie zoologicznym rozpoczęło się doroczne mierzenie i ważenie wszystkich zwierząt. By móc zmierzyć tygrysa sumatrzańskiego, trzeba zachęcić go do łapania wsuwanej od góry przynęty z końskiego mięsa, a wielbłądy wymagają miesięcznego treningu wchodzenia na wagę. Zaznajamianie ze sprzętem ułatwia im nagroda w postaci ulubionego jedzenia.
![](/media/lib/158/n-awa-b5b10ab6b9b798e697e5fab5a480381c.jpg)
Ponad 100 plemion nie nawiązało kontaktu
23 sierpnia 2013, 11:02Niedawno świat obiegła wiadomość, że żyjące w peruwiańskiej dżungli plemię Mashco-Piro próbowało nawiązać kontakt ze światem zewnętrznym. Dotychczas przedstawiciele tego plemienia unikali takich kontaktów. Takie wydarzenie rodzi pytanie, ile jeszcze plemion nie kontaktowało się z osobami z zewnątrz.
![](/media/lib/120/n-1200306956_959065-465b471f74e7ef42073795b4f881c6e0.jpeg)
Odkryli mechanizm przenikania nanocząstek
23 sierpnia 2013, 10:19Ściany komórkowe bardzo dobrze chronią wnętrze komórki. Dlatego też dostarczenie leków czy środków odżywczych do wnętrza komórek bez ich jednoczesnego zniszczenia jest niełatwym zadaniem. Jednak w 2008 roku naukowcy wykazali, że nanocząstki złota pokryte cienką warstwą specjalnego polimeru mogą przenikać do komórek, nie czyniąc im przy tym krzywdy
![](/media/lib/171/n-siec-z-wbudowanymi-komorkami-937ae597e389e01616a7cc2af580b133.jpg)
Elektroprzędzenie tkanek
23 sierpnia 2013, 10:02By utkać nowe tkanki, zespół z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) wykorzystał stały strumień komórek zmieszanych z polimerem. Ponieważ nie stosuje się tu szczepienia szkieletu komórkami - są one od razu wbudowywane w transplant - wg Brytyjczyków, technika ta może dawać lepsze rezultaty od dotychczasowych zabiegów z dziedziny inżynierii tkankowej. Naukowcy przetestowali swój pomysł, uzyskując naczynia krwionośne dla myszy.
![](/media/lib/171/n-zegariterbowy-92dcf3ca99ef32f55731d76dfe5f0d32.jpeg)
Najbardziej stabilne zegary atomowe na świecie
23 sierpnia 2013, 09:16Przedstawiciele NIST (Narodowy Instytut Standardów i Technologii) poinformowali, że dwa nowe zegary atomowe, o powstaniu których informowaliśmy w czerwcu, są najbardziej stabilnymi urządzeniami na świecie. Stabilność zegarów atomowych to dokładność poszczególnych "tyknięć" zegara
![](/media/lib/171/n-babelki-3bf186e94ea5574e2cc06c615a280324.jpg)
Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla